Blogs får forbrugere til at købe

Red: Rapporten er blevet fjernet fra nettet. Jeg håber, at der snart kommer flere indlæg af denne type.

I en rapport fra Technorati Media konkluderes der, at blogs har større betydning end sociale medier, når forbruger vælger, hvilken produkter de skal købe. Her tænkes der ikke på virksomheders egne blogs men på individuelle bloggere. Det er dem, som forbrugerne stoler på.

Hele rapporten kan læses her. Men jeg kommer nærmere ind på resultaterne senere, så du slipper for at læse rapporten.

Hvis du sælger produkter, er det virkelig en interessant udvikling, som betyder, at du bliver nødt til at forholde dig til bloggere. Rapporten er fra USA, men udviklingen ses også herhjemme dog nok stadig i mindre grad. Men det skal nok komme. Flere store firmaer er allerede klar over det, og markedsføringen på blogs er allerede flittigt brugt herhjemme.

Hvem er disse individuelle bloggere?

Alle kan blive blogger. Det kræver bare, at man opretter en blog og begynder at skrive en masse. Der findes allerede en række kæmpe blogs i Danmark. Især inden for tøj- og fashion, livsstil og skønhed osv. Udviklingen går kun en vej, og alle kommer nok til at flirte med blogmediet i fremtiden.

Blandt unge er det allerede tilfældet. Det der adskiller en god blogger med en dårlig blogger er, om man rent faktisk får skrevet noget, og om det man skriver har en interesse.

Hvem er Technorati Media?

Inden jeg kommer alt for godt i gang med rapporten, er det selvfølelig relevant at fortælle, hvem Technorati Media er, og hvordan de har lavet rapporten. Hvis du ikke interesserer dig synderligt for kildekritik, er du velkommen til at springe dette punkt over og gå direkte videre til “Om rapporten.” Det er muligt, at det er min akademiske baggrund, som har miljøskadet mig, og rent faktisk ikke bare blindt viderebringer den ene historie efter den anden uden at tjekke noget som helst om, hvordan rapporten er lavet, eller hvem der har lavet den.

 Her bruger brands deres penge

Der findes ingen store brands, som i dag ikke bruger sociale medier. Det er især Facebook, som er et populært valg, når der skal vælges social medie kilde.

Hvor forbrugerne finder produkter

Det er her, at rapporten bliver virkelig interessant, da Facebook nok ikke er det bedste sted at bruge alle sine penge, hvis man gerne vil nå ud til sine kunder. Især ikke hvis man prøver at ramme en bestemt målgruppe. F.eks. unge som interesserer sig for makeup.

I Danmark er der den fordel, at stort set alle er på Facebook, så det er et ekstrem godt netværk, hvis du vil ramme din målgruppe. Tallene fra USA er især interessante, hvis du skriver på dansk, eller hvis du interesserer dig for, hvor udviklingen går hen.

Ovenstående figur viser, hvor forbrugere finder indflydelse henne online, når de skal købe et nyt produkt. Det er især værd at bemærke, hvor stor indflydelse blogs har på forbrugernes valg. Det svære, i forhold til Facebook, er for virksomhederne, at de skal finde de rigtige blogs at få deres produkter ud til.

Som virksomhed kan du kigge mod bloggernetværk, og de hjælper dig gerne med at finde de bloggere, som passer til din virksomhed. Ja, det koster penge. Det gør god markedsføring. F.eks. Bloggers Delight.

Du skal dog ikke droppe alt din markedsføring på andre platforme end blogs, for i samme rapport står der også, at blogs kun bliver brugt af 45% og kun 29% har tillid til blogs.

På næste figur kan du se tilliden til forskellige medier, og det er stadig væk etablerede nyhedssider, som har høj tillid. Så det kan stadig være en god idé at skrive pressemeddelelser og være aktiv mod nyhedstjenester. Journalister på disse nyheder finder dog tit deres nyheder fra Twitter, Facebook og endda også din firmablog, hvis du skriver noget interessant. Derfor skal du være over det hele og helst hele tiden.

Hvad kan brands lære af det?

De skal holde op med kun at bruge krudt på Facebook og især kigge mod mange af de andre sociale medier. Det er en god idé at sende sine produkter ud til bloggere og skabe en buzz omkring ens produkt. På store blogs skal du dog ikke regne med, at de gider skrive om dien produkter, bare fordi du sender dem. De modtager masser af produkter, og hvis du ikke sender en check med, skal du nok ikke regne med, at dit produkt bliver omtalt.

Man kan diskutere, om det er en god udvikling, at blogs skriver om produkter, når de får penge for dem. Jeg synes, at det er helt fair, at bloggere får mulighed for at tjene penge på deres blogs. De bruger tid på den, og de har en stor værdi for deres læsere. Det må være op til  den enkelte blogger at afgøre, hvor mange reklamer, og hvor mange sponseret indlæg de ønsker at frembringe.

Hvis en blogger skriver om de produkter, som de i forvejen godt kan lide, kan jeg ikke se problemet i det. Hvis en bloggere skriver positive anmeldelser af produkter, som læserne ikke er enige i, så skal bloggeren nok få det at vide, og læserne vil droppe at læse bloggeren. Lad os nu stole en lille smule på forbrugerne.

Konklusionen må mest af alt være, at du skal være til stede på så mange sociale medier, som jeres virksomhed kan overskue. Hvis du har et produkt, er det en god idé at bruge blogs til at komme ud med dine produkter. Tænk især på hvilken målgruppe,  du gerne vil ramme. Her kan de store bloggernetværk hjælpe med at finde relevant viden.

Hvad siger alt dette om danske forhold?

Allerførst er det vigtigt at påpege, at bare fordi alle danskere er på Facebook, er det ikke nødvendigvis det bedste sted for din virksomhed at ramme dem. Hvis din målgruppe f.eks. bruger mere tid på Youtube, er det der, at du (også) skal være. Men du bør egentlig bare være til stede alle steder.

Tiderne er skiftet, og du kan ikke længere fange alle på samme platform. Ikke engang på Facebook. Men derfor skal du poste på Facebook og skabe relevant indhold.

Blogs får også større og større betydning herhjemme. Både firmaets egen blog som giver jer en unik mulighed for at dele jeres erfaringer med omverdenen. Det er også god SEO at bruge en blog, så det er bare dumt ikke at bruge den. Men i skal også kigge mod eksterne blogs, da de kan få jeres produkt ud til den målgruppe, som i gerne vil ramme. Hvis du f.eks. sælger smykker eller makeup, er der masser af blogs, som passer perfekt til dig. Endnu en gang er det også god SEO, at der bliver skrevet en masse seriøse artikler på forskellige blogs om jeres virksomhed.

Indlægget er skrevet med accept fra Technorati Media. Jeg kan kun råde dig til at kigge mere i deres rapport, for jeg har blot udvalgt et fåtal af de informationer, som du finder i den.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.